Top 10, wat leveranciers u niet vertellen, maar wij wel

Welkom in het oerwoud van zonnepanelen. Ziet u bij uw zoektocht naar zonnepanelen ook door de bomen het bos niet meer? Dat is begrijpelijk, want er wordt u van alles wijsgemaakt. Er zijn hele goede installateurs, maar ook slechte. Let wel: goedkoop is duurkoop. Vooral in deze markt. Hierbij de top 10 wat de meeste leveranciers van zonnepanelen u niet vertellen, maar wij wel!


Bron van deze pagina: Zonnepanelen.net. (g.d.). Top 10, wat leveranciers u niet vertellen. Geraadpleegd van https://www.zonnepanelen.net/top-10-wat-leveranciers-u-niet-vertellen/


1. Dat het kolder is om zomaar een ‘zonnepanelen-pakket’ aan te schaffen

Bij veel aanbieders zie je het heel veel: ‘bestel direct zonnepanelen-pakket X’. Daarbij koopt u dus een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw). Er moet echt eerst een berekening worden gemaakt voordat een pakket kan worden samengesteld.

Onze reactie: Op onze website hebben wij er bewust voor gekozen om deze zonnepanelen pakketten niet aan te bieden. U kunt eventueel een pakket met bevestigingsmateriaal bestellen, maar hierbij staat duidelijk aangegeven voor welk legplan het is en voor welke maat zonnepanelen. De omvormer moet bij ons altijd apart worden besteld. U kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen voor de beste omvormer voor uw situatie.


Uw mogelijkheden en besparing direct inzichtelijk krijgen?


2. Dat goedkoop vóóral in deze markt vaak duurkoop is

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: Low budget zonnepanelen, een dito omvormer en een bevestiging die snel op uw dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt. Baseer uw keuze nooit alleen op prijs! U doet een investering voor wellicht 25 jaar. Uw investering in kwaliteit wordt op den duur echt beloond.

Onze reactie: De door ons gebruikte materialen zijn zorgvuldig door ons uitgezocht en van zeer goede kwaliteit. Wij kiezen er bewust niet voor om met de goedkoopste materialen te werken, omdat ook wij weten dat de kwaliteit hiervan gewoon echt minder is. Zowel onze zonnepanelen van DMEGC, onze omvormers van SolarEdge en Solax en de bevestigingsmaterialen van Esdec zijn van A-merk kwaliteit en hebben een lange levensduur. Dit is ook de reden dat wij 10 jaar systeemgarantie aanbieden, omdat er voor die tijd niets mis mag zijn met de door ons gebruikte materialen.

Zeemanelektro.nl is een InstallQ erkend installateur met zegelrecht. Wij zijn dus geen verkoopbureau, zoals de meeste zonnepanelen leveranciers, maar een elektrotechnisch specialist. Hierdoor bent u er bij ons zeker van dat de installatie veilig en volgens de NEN 1010 is geïnstalleerd. Ook uw groepenkast zal door ons professioneel worden uitgebreid met A-merk onderdelen. Het komt regelmatig voor dat wij bij klanten een nieuwe groepenkast moeten plaatsen (via Nieuwegroepenkast.nu) en dan zien hoe zij reeds eerder zonnepanelen hebben laten installeren met groepenkast materialen welke geen enkele kwaliteit hebben. Soms is er een uitbreiding gedaan welke niet eens aan de NEN 1010 voldoet. Dit is dan waarschijnlijk gedaan door installateurs zonder zegelrecht. Bij ons zal dit niet gebeuren en bent u ervan verzekerd dat de complete installatie zal voldoen aan alle regels en veiligheidseisen.


3. Dat de fabrieksgarantie een schijngarantie kan zijn

De meeste installateurs geven 2 jaar garantie op de installatie, 5 of jaar fabrieksgarantie op de omvormer en 10 jaar op de zonnepanelen. Maar wat als u bijvoorbeeld een Chinees merk heeft gekocht?

De meeste Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als uw installateur niet goedwillend is zult u zich moeten richten tot het Chinese bedrijf. Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar. Lees hier de details over garantie zonnepanelen en omvormers. Maar het zal altijd lastig zijn om merken te beoordelen. Want ook Europese merken zijn onlangs failliet gegaan. Dan is het belangrijk dat u een stabiele installateur heeft.

Onze reactie: Zeemanelektro.nl maakt gebruik van een aantal leveranciers voor zijn producten. Al deze leveranciers hebben een contactpunt in de Benelux, welke gevestigd zijn in Nederland. U kunt de gegevens van deze bedrijven vinden in onderstaande tabel. Voor meer informatie over onze garanties en voorwaarden kunt u naar onze pagina: Garanties en voorwaarden voor uw installatie.

Leverancier
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
E-mail
DMEGC (zonnepanelen)
Industrieweg 7
2641 RM
Pijnacker
+31 15 369 3131
Contactformulier
SolarEdge (omvormers)
Lange Dreef 8
4131 NH
Vianen
+31 800 7105
infoNL@solaredge.com
Solax (omvormers)
Twekkeler Es 15
7547 ST
Enschede
+31 8527 37932
service.bnl@solaxpower.com
Esdec (bevestigingsmateriaal)
Londenstraat 16
7418 EE
Deventer
+31 85 070 2000
Alleen telefonisch contact

4. Dat de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk in deze vorm gaat verdwijnen

Op dit moment krijgt u voor de teruglevering van stroom nog hetzelfde terug als dat u betaalt voor de afname van stroom. Dat blijft volgens minister Kamp tot 2023 gehandhaafd. Op 2 juni 2014 heeft minister Kamp aangegeven dat de salderingsregeling daarna versoberd gaat worden. Hou dat even in het achterhoofd.

Onze reactie: Zeemanelektro.nl informeert zijn klanten over de wijzigingen in de salderingsregeling. U kunt alle informatie hierover terugvinden op onze pagina: Afbouw salderingsregeling en de gevolgen voor uw investering. Tevens sturen wij bij onze offertes altijd een voorbeeld berekening mee waarin de afbouw van de salderingsregeling is meegenomen. Hierdoor is ons eindbedrag dat u overhoudt aan uw investering in zonnepanelen vaak lager dan dat bij onze concurrenten, maar wel realistischer, omdat zij de afbouw van de salderingsregeling vaak niet meenemen om maar een hoog mogelijk eindbedrag over te houden.


5. Dat u beter uw oude stroommeter kunt gebruiken

De meeste installateurs vertellen u het verhaal dat u bij het plaatsen van zonnepanelen uw analoge meter in de meterkast beter kunt vervangen door de slimme meter, want dan kunt u precies uw teruglevering inzien. Maar die slimme meter gaat u naar alle waarschijnlijkheid na 2020 geld kosten als de salderingsregeling mogelijkerwijs versoberd gaat worden. Niet doen dus, kijk eerst of u uw oude meter niet beter kunt behouden.

Onze reactie: Helaas, dit mag niet meer. Het klopt dat het in principe beter is om de oude meter te houden, omdat u meter dan daadwerkelijk terugdraait en u zo in principe nog steeds de maximale saldering krijgt over uw geleverde energie. Maar, vanaf 2023 is een slimme meter verplicht wanneer u zonnepanelen heeft, dus valt dit voordeel volledig weg. Meer informatie kunt u vinden in dit artikel: https://www.businessinsider.nl/slimme-meter-verplicht-2023-zonnepanelen.


6. Dat de zonnepanelen echt niet geheel zelfreinigend zijn

Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering. Als u uw zonnepanelen niet schoonmaakt gaat u na een jaar 3% aan opbrengst missen. Dat is niet veel, maar als het vuil zich ophoopt neemt dit nog toe.

Onze reactie: Er zal altijd vuil op uw panelen aanwezig zijn. Ze liggen immers in de buitenlucht en dus zijn ze gevoelig voor natuurlijke vervuiling. Panelen zijn in zekere zin zelfreinigend, maar in principe betekend dit dat het vuil van de panelen word afgespoeld door regen. Dit kan uiteraard niet al het vuil meenemen, waardoor er altijd 'restvuil' achter zal blijven. Wilt u uw panelen grondig reinigen? Lees dan dit artikel: 8 tips voor schoonmaken zonnepanelen.


7. Dat aarding van zonnepanelen echt wel nodig is

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht. Maar het aarden van de metalen constructies is wel verplicht. Niet alle installateurs houden zich hier netjes aan. Informeer bij de installateur goed hoe zij met aarding omgaan.

Onze reactie: Zeemanelektro.nl zorgt ervoor dat alle door ons geïnstalleerde zonnepanelen installatie volledig geaard zijn. Als InstallQ erkend installateur volgen wij de NEN 1010 en hierin is opgenomen dat dit moet worden gedaan. Wij lopen daarnaast het risico om onze erkenningen kwijt te raken als wij ons niet aan deze regels houden, dus bij ons bent u verzekerd van aarding van uw zonnepanelen installatie. Lees hier meer informatie over aarden zonnepanelen.


8. Dat u voorzichtig moet zijn met vooruitbetalingen

Ondanks de grote vraag naar zonnepanelen is er een enorme concurrentie. Dit heeft tot prijsdruk geleid en lage marges voor de gehele keten van fabrikanten tot leveranciers. Dat heeft er helaas toe geleid dat afgelopen jaar een aantal aanbieders is omgevallen. Als u zonnepanelen gaat kopen, wees voorzichtig met vooruitbetalingen. Want bij faillissement van uw leverancier bent u echt uw geld kwijt.

Onze reactie: Zeemanelektro.nl werkt niet met vooruitbetalingen. Bij ons betaalt u pas voor uw installatie nadat alle werkzaamheden zijn afgerond. Hierdoor bent u er zeker van dat u een werkende installatie krijgt voordat u een betaling aan ons heeft gedaan.


9. Dat het plaatsen van zonnepanelen in bepaalde situaties onverstandig kan zijn

Zonnepanelen zijn prachtige producten. Maar u moet zich realiseren dat zonnepanelen niet in alle situaties geschikt zijn. Hier een paar richtlijnen die u helpen uw eigen keuze te maken:

  • Plaats alleen zonnepanelen tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting. Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan.
  • Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.

Onze reactie: Onze klanten worden altijd zo eerlijk mogelijk door ons geïnformeerd. Wij plaatsen panelen op de naar ons inzicht gunstigste locatie voor de panelen en adviseren de klant hierin. Onze berekeningssoftware komt rechtsstreeks van de leveranciers van onze omvormers en geven een goede indicatie van de mogelijkheden. Indien er schaduw aanwezig is kunnen de panelen eventueel worden uitgerust met optimizers, maar als het dak de gehele dag in de schaduw ligt zullen wij hier uiteraard geen zonnepanelen op plaatsen.


10. Dat u altijd moet vragen naar klantenbeoordelingen

Als een leverancier niet in staat is om klantenbeoordelingen aan u te overhandigen dan moet u zich afvragen of u bij de juiste partij zit. Er zijn tegenwoordig voldoende leveranciers met ruimschootse ervaring. Kijk goed op hun website wat andere klanten over de leverancier te vertellen hebben.

Onze reactie: Zeemanelektro.nl werkt samen met de Feedback Company voor klantenbeoordelingen. U kunt hier onze recensies teruglezen over de door ons geleverde werkzaamheden voor zowel het installeren van nieuwe groepenkasten via Nieuwegroepenkast.nu, zonnepanelen installaties via Zeemanzonnepanelen.nl en al onze overige elektrawerkzaamheden.

9.3 / 10

157 reviews

8 / 10

Eddie

Nette installatie alles dik voor elkaar

10 / 10

Stephan melskens

Een keurig, netjes, beleefd en super gewerkt en afgeleverd product.