Enphase IQ micro-omvormers

Alle zonnepanelen hebben een omvormer nodig om de opgewekte zonne-energie te verwerken tot bruikbare energie voor de apparaten in het woonhuis of bedrijfspand. Veelal wordt hier binnen de installatie één grote omvormer voor gebruikt om alle zonne-energie in één keer om te zetten. Dit gaat soms helaas ten koste van opgewekte energie, omdat de dimensionering van de omvormer ervoor zorgt dat niet alle energie verwerkt kan worden. Tegenwoordig kan er ook een zonnepanelen systeem worden geïnstalleerd met micro-omvormers. Hierdoor vervalt de traditionele grote omvormer binnen de installatie en kan er slimmer en efficiënter worden omgegaan met de opgewekte zonne-energie.

 

Enphase IQ micro-omvormers in plaats van een traditionele omvormer

Enphase Energy heeft een nieuwe manier ontwikkeld om de opgewekte zonne-energie (gelijkstroom) om te zetten in bruikbare energie (230 V wisselstroom). In plaats van één traditionele omvormer in het woonhuis of bedrijfspand (eventueel met optimizers) wordt er op ieder zonnepaneel een Enphase IQ micro-omvormer geplaatst. Hierdoor vindt de omzetting van de zonne-energie naar bruikbare energie direct bij de zonnepanelen plaats en hoeft dit niet meer centraal te gebeuren. De omgezette energie wordt rechtstreek naar de meterkast gebracht en kan vanaf hier door uw elektrische apparatuur worden gebruikt.

Doordat op ieder zonnepaneel een Enphase IQ micro-omvormer wordt geplaatst werken de zonnepanelen net als bij optimizers allemaal individueel van elkaar. De zonnepanelen zijn dus parallel geschakeld. Wanneer er dus een paneel in de schaduw valt of er een keer een storing is zullen de andere zonnepanelen vermogen blijven opwekken.