Optimizers, nodig of overbodig?

De voor u juiste keuze is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van uw huis ten opzichte van het zuiden, de plaats van de panelen en de objecten (bomen, dakkapel) rond uw huis welke schaduw kunnen veroorzaken.

Wat zijn power optimizers?

De power optimizer van SolarEdge is een DC/DC omvormer die wordt aangesloten op elk zonnepaneel om er slimme panelen van te maken. De SolarEdge power optimizers verhogen de energieopbrengst van PV-systemen doordat ze voortdurend het Maximum Power Point (MPP) van elk zonnepaneel afzonderlijk volgen. Bovendien controleren de power optimizers elk paneel en communiceren ze de prestatiegegevens naar het SolarEdge monitoring platform voor verbeterd, kosteneffectief onderhoud op paneelniveau.

Bij zonnepanelen zonder optimizers vermindert het zwakste zonnepaneel de prestatie van alle panelen. Zelfs als er maar één paneel in de schaduw ligt, heeft dit een nadelige invloed op alle panelen en dus ook op uw rendement. Als u investeert in power optimizers, heeft u hier geen last van.

Een power optimizer zorgt ervoor dat de panelen afzonderlijk van elkaar werken. Levert een zonnepaneel niet de gewenste minimum opbrengst op, dan zorgt een power optimizer dat dit niet ten koste gaat van de rest. Zo haalt u uit elk paneel de maximale opbrengst.

Veiliger systeem

Elke power optimizer is voorzien van de unieke SafeDC™-functie die ontworpen is om automatisch de DC-spanning van de panelen en de DC-kabels te verlagen naar een veilige spanning wanneer de omvormer of de netspanning uitgeschakeld wordt (bijvoorbeeld bij blikseminslag, brand of kortsluiting).

Optimizers maken uw systeem flexibel

Dankzij Maximum Power Point Tracking (MPPT) per zonnepaneel is flexibel installatie-ontwerp mogelijk met meerdere oriëntaties, hellingshoeken en paneelsoorten in dezelfde string. SolarEdge power optimizers in combinatie met SolarEdge omvormers hebben een vaste stringspanning wat installateurs meer flexibiliteit biedt met langere strings en strings van verschillende lengtes om optimale PV-systemen te ontwerpen. De SolarEdge power optimizers zijn compatibel met c-Si, dunne film en hoog vermogen zonnepanelen en hebben een garantie van 25 jaar.

Wanneer heeft uw systeem optimizers nodig?

Optimizers laten uw panelen onafhankelijk van elkaar werken. In een systeem zonder optimizers zal de opbrengst snel verminderen als de hoeveelheid zon op de panelen niet gelijk is gedurende ieder moment op dag gelijk is. U kunt hierbij denken aan een boom die een deel van uw zonnepanelen blokkeert, een dakkapel op het dak waar uw panelen zijn geïnstalleerd of dat de panelen op verschillende dakvlakken liggen. In deze situaties zal uw opbrengst per paneel gelijk zaan aan de opbrengst van het paneel welke de minste opbrengst genegeerd. In het slechtste geval kan het dus zo zijn dat één paneel volledig in de schaduw ligt en geen opbrengt heeft met als gevolg dat al uw panelen geen opbrengst meer geven.

Deskundig advies

Heeft u te maken met één van bovengenoemde situaties of twijfelt u nog of u optimizers voor uw systeem nodig heeft? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor het meeste rendement uit uw systeem haalt.

Uw mogelijkheden en besparing direct inzichtelijk krijgen?

Vraag hier een offerte op maat aan