De omvormer, overdimensionering voor een hogere opbrengst

U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit uw zonnepanelen halen. Een belangrijke schakel hierin is de omvormer. Deze bepaalt namelijk hoeveel AC vermogen er gelijktijdig verwerkt kan worden en dus hoeveel energie er kan worden teruggeleverd. Nu is de simpele gedachte dat een omvormer plaatsen met een hoger AC vermogen dan de totale opbrengst van de panelen de hoogste opbrengst zal genereren. Maar dit is NIET het geval! Op deze pagina informeren wij u over hoe een omvormer met een lagere AC waarde uiteindelijk een hoger rendement zal opleveren voor uw installatie.


Wanneer start een omvormer op?

Iedere omvormer werkt niet direct als er zonlicht op de panelen valt. Eerst zal er een bepaalde hoeveelheid spanning nodig zijn om de omvormer en daarmee uw zonnepanelen systeem in werking te zetten. Dit is de zogenoemde opstartspanning van de omvormer. Wanneer deze opstartspanning dus niet wordt gehaald zullen uw panelen niets opleveren.

De opstartspanning verschilt per omvormer. Hoe zwaarder de omvormer, hoe hoger de opstartspanning. Wanneer u dus een zwaardere omvormer plaatst heeft u meer zonnepanelen nodig om de omvormer in werking te laten treden. Daarnaast geldt dit verhaal ook in de avond. Wanneer de benodigde de opstartspanning niet meer wordt gehaald, omdat het te donker wordt, zal de omvormer zichzelf uitschakelen.

Wanneer u dus een te zware omvormer plaatst voor het aantal zonnepanelen dat u laat installeren is het mogelijk dat uw omvormer in de ochtend (veel) later opstart en in de avond of bij slecht weer (veel) eerder uitschakelt. Hierdoor kunt u (veel) opbrengst mislopen en daarmee niet het optimale rendement uit uw zonnepanelen installatie halen. Daarom is het verstandig om uw omvormer te overdimensioneren.


Sample text wordt gebruikt

Sample text wordt gebruikt zodat…


Sample text wordt gebruikt zodat je kunt zien hoe je nieuwe blocks eruit zien. Om de tekst te vervangen klik je erop en daarna druk je tegelijkertijd op CTRL en A op je toetsenbord om de tekst te selecteren. Daarna kun je een eigen tekst invoeren om de sample text te vervangen. Onze mooie content blocks maken het ontwerpen van prachtige websites super…