Zonne-energie opslaan: De thuisbatterij/accu

De huidige regels met betrekking tot de salderingsregeling voor terug geleverde zonne-energie zorgen ervoor dat u een volledige vergoeding krijgt voor minimaal uw eigen verbruik. Helaas heeft de regering plannen gemaakt om de salderingsregeling af te bouwen, waardoor het minder interessant wordt om zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, omdat u daar een lagere vergoeding voor krijgt. Wilt u toch nog optimaal profiteren van uw opgewekte zonne-energie dan kan het verstandig zijn om een thuisbatterij of accu aan uw zonnepanelen systeem te koppelen. Op deze manier kunt u de door uw zonnepanelen opgewekte energie opslaan en op een later moment zelf gebruiken als u het nodig heeft zonder het terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Waarom een thuisbatterij voor uw zonnepanelen?

Op het moment dat er met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt begonnen (waarschijnlijk vanaf 2025) wordt de vergoeding over de door u terug geleverde energie stapsgewijs verlaagd. Hierdoor bespaart u minder op uw energierekening, omdat de vergoeding voor het terug leveren van zonne-energie lager is dan de stroomprijs welke u betaald voor het afnemen van stroom uit het elektriciteitsnet. Omdat u niet alle zonne-energie zelf gebruikt op het moment dat het wordt opgewekt en u het dus later opnieuw moet afnemen van het elektriciteitsnet als de zonnepanelen geen energie opwekken (bijvoorbeeld in de avond) heeft u dus eigenlijk slechts een korting op uw energieprijs in plaats van volledige kostendekking. U wilt dus eigenlijk de niet gebruikte zonne-energie opslaan en deze later alsnog zelf gebruiken in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit kunt u doen door een thuisbatterij/accu toe te voegen aan uw zonnepanelen systeem.

Een thuisbatterij zorgt voor meer eigen gebruik van zonne-energie

Via een thuisbatterij/accu kunt u de door uw zonnepanelen geleverde energie opslaan op het moment dat u deze niet zelf gebruikt in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze opgeslagen energie kunt u dan later op een voor u geschikt moment alsnog zelf gebruiken, bijvoorbeeld als u in de avond gaat koken als de zon al onder is gegaan of op een regenachtige dag waarop de zonnepanelen geen energie produceren. Doordat u meer energie zelf gebruikt, bent u minder afhankelijk van de afgebouwde salderingsregeling en kunt u dus meer geld besparen op uw energierekening. Doordat de zonne-energie wordt opgeslagen hoeft u deze ook niet direct te gebruiken en kunt u uw huishoudelijke apparatuur (zoals de wasmachine) gebruiken op een moment dat u dat wilt in plaats van een moment dat uw zonnepanelen energie opwekken om zo kosten te besparen. In de afbeelding hieronder is aan de hand van een voorbeeld uitgelegd wat een thuisbatterij/accu u kan opleveren:

De thuisbatterijen van Zeeman

Zeemanelektro.nl biedt verschillende systemen aan voor uw zonnepanelen installatie:

Alle door Zeemanelektro.nl aangeboden installaties zijn geschikt voor een thuisbatterij/accu.

Zonnepanelen met Enphase IQ micro-omvormers

Wanneer u een systeem met Enphase IQ micro-omvormers laat plaatsen kunt u de Enphase IQ Battery laten toevoegen aan uw systeem. Enphase Energy heeft verschillende types thuisbatterijen/accu’s om de voor u optimale oplossing te installeren welke passend is bij uw energiebehoefte. Bovendien is er eenvoudig een extra thuisbatterij/accu toe te voegen aan het systeem wanneer uw energiebehoefte toeneemt en u uw zonnepanelen systeem met extra zonnepanelen (en micro-omvormers) wilt gaan uitbreiden. Via onderstaande link kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het Enphase Energy systeem met IQ micro-omvormers:

Enphase IQ Battery

Zonnepanelen met SolarEdge optimizers

Om gebruik te maken van een thuisbatterij/accu in een zonnepanelen systeem met SolarEdge optimizers moet u een omvormer hebben welke hiervoor geschikt is. SolarEdge biedt diverse 1-fase en 3-fasen StoreEdge omvormers aan waar een thuisbatterij/accu aan gekoppeld kan worden. De SolarEdge Home Battery is gemaakt om te koppelen aan de SolarEdge StoreEdge omvormers waardoor u maximaal kunt profiteren van de door uw zonnepanelen opgewekte energie.

Heeft u op dit moment een SolarEdge system met optimizers welke geen omvormer heeft welke geschikt is voor het gebruik van een thuisbatterij/accu? Dan kunt u uw zonnepanelen systeem uitbreiden met de SolarEdge StoreEdge Interface. Deze interface is ontworpen om eenvoudige installaties te upgraden, zodat zonne-energie wel kan worden opgeslagen in de SolarEdge Home Battery. Op deze manier hoeft u niet uw omvormer volledig te laten vervangen, maar kan een eenvoudige toevoeging ervoor zorgen dat u uw opgewekte zonne-energie direct kan opslaan voor eigen gebruik op een later moment. Via onderstaande links kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het SolarEdge systeem met optimizers:

SolarEdge StoreEdge omvormers en interface
SolarEdge Home Battery

Zonnepanelen via een Solax Power String omvormer

Net als bij SolarEdge moet u ook bij een Solax Power een omvormer laten installeren welke geschikt is voor het aansluiten van een thuisbatterij/accu. De omvormers welke hiervoor door Solax Power worden aangeboden vallen onder de X-Hybrid series. Deze omvormers zijn zowel te verkrijgen als 1-fase als 3-fasen variant en kunnen worden aangesloten op de Solax Power Triple Power batterij.
Net als bij de SolarEdge systemen is het ook mogelijk om uw bestaande Solax zonnepanelen systeem uit te breiden met een AC-lader, zodat uw huidige systeem geschikt kan worden gemaakt voor het opslaan van zonne-energie. Via onderstaande links kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het Solax Power string omvormer systeem:

1-fase Solax X-Hybrid omvormer
3-fasen Solax Power X-Hybrid omvormer
Solax Power AC-lader
Solax Power Triple Power batterij opslag

Deskundig advies

Twijfelt u of u een zonnepanelen systeem met een thuisbatterij/accu wilt aanschaffen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor het meeste rendement uit uw systeem haalt.

Contact opnemen